Velkommen til min reiseblogg.

Tenkte det var på tide å slutte å terrorisere alle kjente (og mer ukjente) med reise-epostene mine....ikke at jeg har fått så mange klager, men likevel er det nok likesågreit å opprette denne reisebloggen. Da kan de av dere som vil følge med på mine krumspring gjøre det når det passer dere - rett og slett

torsdag 14. april 2011

Mat

Ingen blogg fra india er komplett uten noen kommentarer om mat. Og nei, da mener jeg ikke hvordan magen og kroppen ellers reagerer paa det man spiser og drikker, selv om det fort kan vaere verd en blogg det ogsaa. Men indisk mat er noe omtrent alle kjenner til hjemmefra; Chicken tikka, ulike tandori-retter og nanbrod, for aa nevne noe. Men indisk mat er saa mye mer enn det man faar paa restaurantene hjemme. Kanskje fordi de fleste (om ikke alle) indiske restauranter i Norge drives av mennesker fra Pakistan eller fra Punjab-provinsen i India. India er like stort som Europa, og Europeisk mat er mer enn pizza og pasta. Tross alt. Og vi spiser for det meste vegetarisk mat, rett og slett for det gjerne er tryggest. Og faktisk best og med storst utvalg. Indiere flest er tross alt vegetarianere.

Her er et utvalg av rettene vi har spist. Middagsrettene har vi spist med ris og en eller annen type brod til:

Dosa
: stammer fra sor-India, men er populaer overalt. Dosa er en papirtynn pannekake laget av linsemel og malt ris. Dosa serveres gjerne fylt med ett eller annet. Masala Dosa er det vanligste og betyr bare at de har lagt en krydret blanding gronnsaker (potet er vanligst) paa pannekaka og brettet den dobbelt. Vi har spist baade masala dosa og paneer dosa. Paneer betyr ost, men ligner mer paa cottage cheese enn norvegia. Dosa serveres gjerne med sambar (en krydret gronnsaksgrytesuppe-lignende sak) og kokoschutney (som ikke er sot, men heller ikke saerlig sterk). Spises til lunsj (eller frokost)

Idli: Ogsaa fra sor-India. Det er i prinsippet laget fra samme rore som dosa, men istedet for aa steke pannekaker damper de roren til faste, litt klissete boller. Serveres ogsaa med sambar og kokoschutney. Spises gjerne til frokost (eller lunsj)

Paranta;
En slags mellomting mellom naan og chapati. Lages som chapati med med fett, og stekes i fett. Den servers gjerne fylt med potet (aloo paranta) eller ost (paneer paranta). Typisk frokost i nord-India.

Poori Bhaji
; Dette er runde flate brod laget a hvetemel. De minner litt om brodet chapati, men mens chapati stekes paa torr stekeplate saa friteres disse. Ikke til de blir spro, men friiteres likevel. Vi fikk den servert med en gronnsakscurrylignende rett som besto av litt forskjellig men mest potet. Typisk frokost fra nord-India.

"Thali": Thali er egentlig ikke en rett, men "mixed meal" som kan bestaa av ganske mange forskjellige ting. Man faar alltid ris og brod (som regel chapati og gjerne noen flate sprostekte ogsaa (papadam)). Utover dette kan man faa omtrent hva som helst. Gjerne litt ulike curry'er, dal (grot laget paa linser). Sambar er heller ikke uvanlig. Noen thalier serveres ogsaa med dessert.

Palak Paneer:
dette er en av mine favoritter fra forste turen til India. Det er rett og slett en slags ost i en krydret spinat saus. Hvordan den smaker varierer med kokken, men den er alltid god :) Et sikkert valg paa menyen. Spises gjerne med ris og chapati.

Malai Kofta:
Boller (en stor eller flere smaa) laget av blant annet ost. Serveres i kremete saus. Fargen og innholdet i sausen kan variere endel; noen ganger rod, noen ganger mer gul-gronn,

Dal
; Noe av det vanligste de spiser her. Det er rett og slett linser som stekes/kokes til en "grotsuppe". Av og til med andre gronnsaker eller egg ogsaa. Spises med ris og/eller chapati.



Bryani: En risrett. Hva den inneholder utover krydder og ris kommer ann paa hva slags bryani man bestiller. Espen forsokte en paneerbryani med stort hell.

Sahi Paneer;
ost i krydret saus med gronngul farge. Veldig godt!

Paneer Tikka Masala; egentlig det samme som den mer kjente chicken tikka, men da altsaa med ost istedet for kylling.

Egg curry; Curry er jo saa mangt, men akkurat denne varianten vi spiste i Jodhpur var veldig god. Kokt egg i godt krydret saus rett og slett. Med ris og naan til.

Kheer: Rispudding med smak av kardemomme (dessert).

Gulab Jamun; boller laget av melk og sukker (og sikkert mer til uten at vi er sikre paa det - men kalles melkeboller paa norsk). Dessert.

Pakora
: pakora er aa dyppe biter av gronnsaker, egg eller ost i en rore for aa saa frityrsteke det. Blir rett og slett innbakt gronnsak/egg/ost alt ettersom hva du spiser. De gjor det forovrig ogsaa med brod og kjott. Typisk "snack"

Samosa; Denne er ikke ukjent hjemme i Norge - og er en slags deig de legger fyll paa, pakker sammen til trekanter og saa friterer. NAM. Typisk "snack"


Lassi: En drikke som har yoghurt (eller curd som det heter her) som hovedingrediens. Den serveres naturell, salt, sot, eller blandet med ulike frukter. Vi har drukket oss gjennom bananlassi, papayalassi, kokoslassi og mangolassi. Mangolassi er favoritten. Espen er saa glad i lassi at intet maaltid er komplett uten :)

Vi har spist kjott noen ganger ogsaa; Chiken Tikka - altsaa beinfrie biter med kylling. En ganske "torr" rett, med masse smak. Chicken Malai Kebab ligner litt paa chicken tikka. Chicken Masala - kylling med bein i saus laget paa yoghurt og krydderier (masala betyr krydderblanding, men sier ikke noe om hva slags krydder). Dunghar Chicken viste seg aa vaere rokt kylling med bein i nydelig saus.

Men vi har ikke bare spist indisk mat. Det har blitt litt omeletter, pizza, pasta, noodler og vaaruller ogsaa. For selv om indisk mat er godt saa blir man lei.

Beste mat? Tja...Paneer dosa'en i Delhi kommer hoyt opp paa lista. Det samme med Chicken Tikka'en vi spiste med mintsaus og gronnsakscurry nest siste kvelden. Mye god mat ihvertfall. Nam nam.

Ingen kommentarer: